Mindfulness

Surfen op de golven van het leven

 

 
Je bent druk en rent jezelf soms voorbij. Je hebt last van stress en spanning, slaapt slecht en bent daardoor vaak zo moe. Eigenlijk valt het niet mee en is het lastig om nog te genieten… Hoe kun je een positieve draai geven aan je leven en plezier en energie vinden? 

Er bestaat geen leven waarin nooit stress, angst of verdriet voorkomt. Net zoals de fijne en mooie dingen. Sommige dingen zijn echter moeilijk om mee om te gaan, zeker als je er weinig invloed op lijkt te hebben en jouw leven erdoor op z’n kop staat.Hier kan mIndfulness je heel goed van pas komen en ondersteunen. 


38e997d58bec19c20f174b7ba41d0ac2--moodboards-journal
Rust

Hoe gaat het echt met je, wat houd je bezig? De stilte opzoeken om hier achter te komen, dat is meditatie. Stilte om, zonder afleiding, te observeren en ervaren hoe het met jezelf is. Met mildheid en nieuwsgierigheid. 
Inzicht

Hoe werkt het bij mij, welke patronen heb ik mij aangeleerd? Met open ogen en zonder oordeel te onderzoeken hoe het werkt bij jou en dan zelf kiezen wat je ermee gaat doen: Bewust kijken en begrijpen.

Vrijheid

Zelf aan het stuur van je leven zitten en je richting bepalen: als je jezelf en je patronen goed kent kun je ook andere, soms betere en passender keuzes maken. Kiezen voor een manier die beter bij je past, of waar je je beter bij voelt.

De training

De formele naam van de training is Mindfulness Based Stress Reduction. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness een positief effect heeft op psychische klachten zoals burn out, (werk)stress, spanning, onrust, vermoeidheid, slaapproblemen, angst en depressie. Maar ook als je tijd wil nemen voor jezelf, bewuster wil leven en je verder wilt ontwikkelen is Mindfulness een goed idee
IMG_1558
De mindfulness-training is een 8-weekse training die bestaat uit 8 sessies van 2 uur. Het is een praktische training waarbij jouw ervaring centraal staat. In de training gebruiken we verschillende oefenvormen: ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen, aandachtsoefeningen en technieken om met gedachtepatronen om te gaan.

Elke sessie heeft een thema dat besproken wordt. Thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van de training, je kunt rekenen op ongeveer 30 minuten per dag. 

De mindfulness-training is geen therapie en geen praatgroep. Het gaat niet om alle persoonlijke verhalen, het gaat erom inzicht te krijgen in hoe het bij jou werkt, hoe jij met dingen omgaat, wat helpend is en wat niet, waar je invloed op hebt en waarop niet. 
We staan stil bij de (denk)patronen die zich in ons brein hebben gevormd en die tot valkuilen kunnen leiden. We geven aandacht aan gedachten, gevoelens en acties die onze stemming beïnvloeden en ons geluk belemmeren. Je leert jezelf écht kennen waardoor je bewuster keuzes kunt maken. Het kan anders!


Het programma en de opzet

Week 1
De automatische piloot
Aandacht voor het huidige moment

Week 2
Aandacht voor het lichaam
Onthaasten en aandacht voor het aangename

Week 3
Aandacht voor de ademhaling
Respecteren van grenzen en aandacht voor het onaangename

Week 4
Stress onderzoeken
Stilstaan bij negatieve gedachten

Week 5
Aandacht voor gedachten en emoties
Toestaan en accepteren wat er is

Week 6
Aandacht voor interpretatie
Gedachten zijn geen feiten

Week 7
Aandacht voor jezelf
Zorg voor jezelf
Week 8
Luisteren en spreken
Praktische informatie Mindfulness Training 2020

Voor de voorjaarstraining dit jaar geldt:
Wat?       8 bijeenkomsten op woensdagavond

Wanneer?    4/3 11/3 18/3 25/3 1/4 8/4 15/4 22/4 

Tijd?      Van 19.30 tot 21.45 uur 

De training gaat door bij minimaal 4 deelnemers.

Kosten van de training (maximaal 8 deelnemers ) incl werkboek en bijbehorende meditaties:  €300,- (excl. BTW) of als je werkgever betaalt: € 420,- (excl. BTW)  
Heb je interesse maar kun je niet deelnemen op woensdagavond stuur mij dan een berichtje. Ik kan je op de wachtlijst zetten. Na de zomer starten er weer nieuwe trainingen! 
VERGOEDINGEN VANUIT DE ZORGVERZEKERAAR 
Per 1-1-2019 ben ik categorie 1 trainer en geregistreerd bij de VMBN (Vereniging Mindfulnesstrainers Belgie en Nederlands). Dat betekent dat ik voldoe aan de eisen van een aantal zorgverzekeraars om een Mindfulnesstraining te vergoeden. Klik op onderstaande link en kijk of jouw verzekering erbij staat en hoe het werkt.  https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness
Vanaf 1 januari 2019 sta ik in het register van de VMBN als categorie 1 trainer geregistreerd onder nummer  20181283.